
Changes to GB elections with the implementation of Law 105 
 
Substitutes for GB members may be elected (except Community 
Representatives). Substitutes are elected to replace a permanent representative who is 
unable to take part in a governing board meeting. For example, at the Parents’ AGA, 
parents will decide whether to elect substitutes for as many GB parents sitting on the 
Governing Board. A similar process will be available for each of the other GB members 
from their respective groups. 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 
Governing Board Substitutes  
(Revised Admin 2017) 
 
Why should we have substitutes? 
Substitutes are useful to ensure that quorum is met at every meeting. 
Are substitutes required for a GB to exist? 
As per the Education Act, elections for substitute positions may be held. This should be 
done after the elections of GB members at the AGA. You are not required to have all 
substitute positions filled. 
Does each GB member have their own specific substit ute? 
No. The law does not require that each member has a specific substitute, only that the 
GB has the same number of substitutes as members. Any parent substitute can fill in for 
any parent member; any teacher substitute can replace any teacher member, etc. 
Are substitutes considered members of the GB? 
They are not members of the GB, per se, but can vote in the absence of a GB member. 
They are welcome and encouraged to attend GB meetings, to be available should their 
voting services be required. If not required, they sit as members of the public. If not 
replacing a member during a meeting, they have no voting privileges. 
Do substitutes get added to the GB email distributi on list? 
The law does not require it, but substitutes would be most effective if they received all 
relevant material on an ongoing basis. 
How does the GB decide which substitutes get used i f there are absences? 
Each GB may decide how it organizes the replacement in its internal rules: by rotation, 
random draw, designated replacement, based on availability. It is recommended that 
the GB defines a procedure in its Internal Rules soon in the new school year. 
Can substitutes be recruited any time? 
No. Substitutes must be elected at the AGA. 
How long is the term of a substitute? 
Section 51.1 EA indicates that substitutes must be elected at the AGA, therefore 
the term of a substitute is 1 year. Substitutes are eligible to run for GB the following 
year, should they desire to do so. 
 
Question:  Can a substitute act as chair for a meeting? 
Yes. 
Question: Can a substitute be elected as PC Parent Rep or A lternate? 



No. By law, substitutes (or alternates) are not members of committees, they can only 
attend a meeting and vote if the member cannot be present. In the case of a GB, since 
it is a public meeting, everyone is welcome to attend, however only the members have 
the right to vote. If a substitute replaces a member who cannot attend, they get the right 
to vote at that specific meeting. 
Question: Does the ‘IEP Rep’ designate member require a sub stitute who is a 
parent of a special needs child? 
No. If you have a GB parent member serving as an ‘IEP Rep’ designate, any parent 
substitute can sub in for them, same as any other GB parent member. 
 
Roles and Responsibilities of Elected GB Parents  
(Revised Admin 2017) 
 
Parent Representatives to Governing Board (GB) 
Parents are elected to represent their parent body at GB to make decisions on the 
mandate defined by the Education Act, in the best interest of the students. Even if 
parents have specific issues, they are asked to set them aside and vote according to 
the best interests of all children. Voting is a privilege and abstentions should be avoided 
unless there is a conflict of interest. 
 
Parent Representative to LBPSB Parents’ Committee ( PC) 
The Parent Rep to the PC is elected by the entire parent body at the AGA from amongst 
GB parent reps. The PC parent rep represents all the parents of his/her school and 
attends regular monthly meetings at the School Board (usually the first Thursday of 
each month). Parents Reps are automatically members of the Parents’ Committee, and 
they may further be elected to various 
LBPSB committees (Education, Facilities, Transportation, Intercultural, etc.), to EPCA 
(the English Parents’ Committee Association), or to represent parents at Council as a 
Commissioner Representing Parents. Parent Reps are expected to report back to the 
parents of their schools. 
 
Alternate Parent Representative to LBPSB Parents’ C ommittee (PC) 
This parent also represents all parents of their school and is a member of the LBPSB 
Parents’ Committee. Voting is relegated to the alternate at PC meetings only in the 
absence of the Parent Rep. Alternates may also be elected as EPCA directors and 
participate in the subcommittees of the PC. Alternate parents can always attend Parent 
Committee meetings. 
 
Parent Representatives to Governing Board: IEP repr esentative (GB) 
While any parent elected to the GB or PC is tasked with representing the best interests 
of all the students of their school, there is a committee at the board level - the Special 
Needs Advisory Committee, or SNAC - that advocates and advises specifically on 
behalf of the LBPSB’s special needs students. SNAC encourages each school to have 
an IEP Rep on their Governing Board (must be an elected parent representative who 
has a child on an IEP) in order to serve as a contact person for parents of students with 
special needs at the school, as well as to act as an email liaison to bring feedback, 



suggestions, and ideas from the school to SNAC, and to bring SNAC information back 
to the school. The IEP Rep position is an optional position on a Governing Board and 
must be approved by the parents attending the AGA. 
More information about SNAC can be found on their website http://snac.lbpsb.qc.ca/ 
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 
ANNUAL GENERAL ASSEMBLY OF PARENTS 
(Revised Admin 2017) 
 
Who prepares and runs the Annual General Assembly o f Parents (AGA), which is 
held prior to September 30th in each school? 
The outgoing chair of the Governing Board calls the AGA by written/email notice. If the 
chair is not available to run the meeting, the outgoing Parent Representative or other 
knowledgeable parent fills in. The chair may call upon help from the Parent Rep, 
Governing Board parent members, PPO chair, etc., to help organize this important 
event. In the absence of a parent, the Principal calls, prepares, and runs the AGA. 
 
Who runs the elections? 
The parents in attendance must approve the Election Official(s) who will run the election 
and count the ballots during the election. Ideally, the latter would not be a parent or staff 
member of the school, but rather a School Board Commissioner or Community 
Representative. 
 
Does the Representative to the Parents’ Committee h ave to be elected at the AGA 
or can we defer that to our first Governing Board m eeting? 
The Parents’ Committee Representative must be elected at the AGA, as per the 
Quebec Education Act. Every parent of a child in the school who attends the Annual 
General Assembly is entitled to cast votes for the Parent Representative and the 
Alternate. The Parent Rep and Alternate speak on behalf of all the parents in the 
school. As such, the Governing Board is not mandated to elect these representatives. 
 
If there aren’t any parents on the Governing Board who are willing to take on the 
role of the Parent Representative to the Parents’ C ommittee, can we elect a parent 
at large or have two Governing Board parents share the job? 
By law, the Parent Representative and Alternate must both be members of the 
Governing Board. 
One parent is elected to the position of Parent Representative, and one parent is 
elected to the position of Alternate. Both positions have a 1-year term. Those two 
parents can, however, share the duties and the meetings, and the Alternate is entitled to 
vote at the Parents’ Committee meetings when the Parent Rep is absent. 
 
Our current Parent Representative to the Parents’ C ommittee just completed the 
first year of their term as a Commissioner Represen ting Parents. Do they need to 
be reelected to GB or as Parent Rep? 
The term of Commissioner Representing Parents is two years. If they have 



completed their term on GB, they are automatically renewed for another year on 
GB and are automatically the Parent Representative for the next year. 
Consequently, one fewer position is up for election on GB. 
 
Is it OK if we are unable to fill all the seats ava ilable for parents on our Governing 
Board? Can we leave them vacant or should we ask th e school board to reduce 
the numbers? 
 
No. It is incumbent upon the parents to fill all parent positions that are up for election on 
Governing Board by September 30th. If they don’t, the Governing Board cannot 
operate and all of its functions and powers are giv en to the Principal. If a 
Governing Board would like to change its composition (either by increasing or 
decreasing the numbers of parents/staff to the minimum allowed by law), a resolution 
requesting this must be sent to the School Board in the spring, in response to the GB 
Composition Consultation. Communication with parents (as outlined in this document), 
and encouragement by current GB members, will help ensure success in recruiting 
interested parents for Governing Board. 
 
A parent left the school and has vacated his positi on on GB. How do we fill that 
position? 
Any vacated position, be it a day or a year after the election, does not have to be filled 
at the AGA. 
The parents on GB determine amongst themselves how to replace that parent until the 
end of the 2-year mandate. GB internal rules may outline how and when this should be 
done. 
 
Can a “graduating” parent be elected to GB, knowing  that the position will be 
vacated after only one year? 
A parent representative whose child no longer attends the school (either because the 
child graduated or has moved) remains a member of the GB until the next AGA. 
Therefore, in the case of a parent whose child will graduate at the end of the school 
year, he or she can be elected on the GB, but this position will be up for election at the 
next AGA. 
 
We have always wanted to establish a Parent Partici pation Organization (PPO) 
but some parents at our school say it’s not necessa ry because we have a Home 
and School. 
Whose decision is it to form a PPO? 
Schools can have both a PPO and a Home and School Association. The decision to 
form a PPO rests solely with the parents who attend the AGA in the fall. A motion is put 
forth to establish a PPO, a vote takes place, and if approved, members are elected and 
a name is given to the PPO. 
 
 
 
 



What is the difference between a PPO and a Home and  School? 
As per the Quebec Education Act, a PPO, composed of parent members, may be 
formed within your school by all parents of children currently attending the school, 
present at the AGA. The PPO’s role is to promote the collaboration of parents in 
developing, implementing and evaluating the school’s educational project. They may 
advise the parent members of the Governing Board, or can be consulted by them on 
any matters of concern. 
A Home and School Association is an independent, incorporated, not-for-profit, 
volunteer organization also dedicated to enhancing the school experience, usually by 
fundraising. The membership is open to anyone in the community, regardless of 
whether they are a parent. More information on Home and School can be found at 
http://www.qfhsa.org 
 
Special Needs (SN) Parent on GB  
 
Why do we need a SN parent on GB? 
It is optional and not required by law. The LBPSB Special Needs Advisory Committee 
(SNAC) has requested that each GB assign one parent member to act as a link 
between special needs parents in their schools and the SNAC. 
 
What is the role of SN parent on Governing Board? 
The role of the special needs parent is exactly the same as that of other parents on GB, 
to make decisions in the best interest of ALL students in the school. In addition, that 
person will serve as a “go to” person for other school parents of special needs students. 
This parent is encouraged to communicate parent needs with SNAC as well as bring 
SNAC information back to the school. 
 
Who is eligible as the SN parent on Governing Board ? 
Any parent at your school who has a child on an IEP can be the SN parent. 
 
How will the special needs parent on Governing Boar d be elected? 
It is up to the parents at each school to decide how to elect this person, if the AGA 
approves its implementation. It could be an existing GB member or a new one. In either 
case, this is decided at the school AGA. 
 
What happens if the special needs parent is not app roved at the AGM? 
The regular election process for parent members to GB would continue as usual, with 
the full number of parent members being elected. 
 
What happens if the AGA decides to appoint a SN par ent, but there are no 
nominations for it? 
The regular election process for parent members to GB would continue as usual, with 
the full number of parent members being elected. 
 
 
 



Is this the only way that parents of students with special needs can join GB? 
No. This position is only for parents who wish to take on the specific responsibility of 
special needs link-person at your school. Any parent can declare their candidacy for the 
parent positions on Governing Board, without the need to declare that they are the 
parent of a child with an IEP. 
 
Can a parent who is already a member of GB be named  special needs parent? 
Yes, as long as that parent has a child with an IEP. 
 
Does the special needs parent on GB deal only with special needs issues? 
No. All members of GB deal with all school issues. 
 




